'..Bir ülkede, bürokrasi 'Büyük Adamların Küçük İşleri' ile meşgul oluyorsa, topladıkları kartvizitlerle makam ve mevki sahibi oluyorlarsa, güdümlerindeki medya ile insanların yaşam alanları daraltılıyorsa, feodalizm o kadar güçlü hale gelir... ..çocuklarımızın mutlu olmalarını sağlamak istiyorsak, bugünden tezi yok, örgütsel feodalizmi yok edip bilimsel örgütlenmeye doğru geçiş yapmak, liyakat sahibi olanları iş başına getirmek, adaletten ve eşitlikten asla taviz vermeden geleceğe doğru....yürümek gerekir.'Prof.Dr.Necati Cemaloğlu

Yazımdaki makam`dan rektör/dekan/müdür anlaşılmalıdır. Bakalım, akademide en çok şikayetler nerede yoğunlaşıyor.

1/ Bazı makamlar akademisyenlerin hak ettiği Doç./Prof. kadro ve unvanını vermiyor. Mesela uluslararası yayın sayısı 170, atıf sayısı 1500 olan Doç.`in, Prof. unvanını/kadrosunu vermiyorlar. Bu da kurum içinde huzursuzluklara sebep oluyor. Makam akademisyene randevu veriyor, ama üç-dört saat özel kalemde/sekreterlikte bekletiliyor.

2/ Bazı makamlar akademisyenlerin şikayetlerini sümenaltı ediyor, makamın sevdiği/desteklediği kişiler ve özellikle Prof. unvanlılar sürekli korunuyor.

3/ Bazı makamlar sevmediği/desteklemediği akademisyenlere soruşturma açarak, itibarsızlaştırma yapıyorlar.

4/ Bazı makamlar, küçük bir gurup oluşturuyor ve diğer akademisyenlere mobbing uyguluyor, onları görmüyor.

5/ Yetersiz ve liyakatsız, yabancı dili bir şekilde! geçmiş 'Prof.' jüri olunca 'başıma iş almayayım', 'yetersiz, ama iyi çocuk' diye adaya Doç. unvanını veriyor. Düğme yanlış iliklenince, Prof. unvanında da aynen sürdürülüyor. Ve garip olan, bunu herkes biliyor!..

6/ Ü lkemizde bir üst unvana atlayan, aradaki merdiveni kaldırıyor ve alttan kopuyor. Mesela, yıllarca yabancı dilden muzdarip olan, her yere giden/yazılar yazan akademisyen YDS`yi verince, sanki yıllarını boşuna kaybetmemiş gibi, susuyor ve ağzını bıçak açmıyor.

7/ Doç. ve Dr.Öğr.Ü yesi neden YÖK Ü yesi atanamıyor? Onlar hakkında kararı neden Prof. veriyor? Tavandan düşenin derdini kim anlar hesabı. YÖK`te her Öğr.Ü y. temsili şarttır.

7/ Doç. olan, 'ne olur ne olmaz' diye, kendini gizliyor ve sessizliğe bürünüyor. Siyasi olaylara, alanındaki yorumlara, yazılara mesafeli duruyor. Sadece, Prof. olmak için gereken YÖK ilgili maddelerini önüne alıp, onları hedefliyor ve ona çalışıyor;

8/ Prof. olan -olmayan- yayınları bırakıyor, unvanının keyfine bakıyor. Aşağıdaki unvanlılara mobbing, üstten bakma, ah de vefasızlık v.b. yapıyor. Çünkü, Doç.lik dosyasına 'yayın' koymadığı &ndash istenmiyor- gibi, 'basılacak' diye koyduğu yayın 'neden basılmadı?' diyen, '5 yılda bir neler yaptın?' diyen bir sistem mevcut değil. Neden çalışsın ki?

9/ Prof. unvanlı gençarkadaşların rektör olma istekleri arttı. Örnekleri görünce 'benim neyim eksik' diyorlar.

10/ YÖK, akademik birliği sağlamak için yönetmelikler yayımlıyor, ama üniversiteler uymuyor. Akademik kadro ilanları eksik/yanlış yayımlanıyor. Ama, uymamanın yaptırımı yok!..Basına düşünce iptal et, düzelt yayımla, bu kadar basit!..

Son SÖZ: Akademide Temiz Akademisyen Operasyonu Şart; .