Bugün, 'yanlış uygulandığını' duyduğumuz ve 'hak ihlaline' yol açan bazı önemli maddeler/konular üzerinde durmak istiyoruz.

İlk ve son söz: 'Yönetmelikleri uygulamayan makam/kişi, görevden ayrılsa da SUÇLUDUR; ' Kişinin görevden alınması/ayrılması, onu temize çıkarmaz. Mağduriyet yaratan, karşılıksız kalmamalıdır!..

1/ Lisans=Yüksek Lisans,

Lisans=Dr./Sy.,

Lisans=Y.Lisans+ Dr./Sy. şeklinde bir 'eşitlik' söz konusu değildir.

Lisans eğitimi o alanda 'temel alınması' gereken,

Y.L.,Dr./Sy. eğitimi ise 'lisans üzerine oturtulan' bir eğitimdir.

Kısaca,her daim 'lisansa öncelik' şarttır ve önemlidir. Yönetmelikler de, doğal olarak lisansı koruyor ve destekliyor.

2/ Yönetmelik diyor ki, örneğin

İktisat alanı lisans mezunu, İşletme Y.Lisansı, İşletme-Finans Dr. mezunu. Bu ve yakın alanlarda Dr.Öğr.Ü y./Doç./Prof. olabilir.

Ama GSF de, Konservatuar da sanat alanında kadrolu Öğr.Ü y. olamaz...Bu alanlarda uzmanlaşmış ise, 'kadrolu eleman bulunamadığı hallerde' ücretli olarak ders verebilir.

Lisans alanında veya yakın alanlarda Dr.Öğr.Ü y. veya Doç. olunabiliyor. Lisans dışında, Y.L./Dr. alanında 'kadrolu akademisyen' olunamıyor.

Örnek 'Müzik lisansı' mezunu, 'mali alanda' uzmanlık (Y.L./Dr.) kazansa da, Finans-Maliye alanında Öğr.Ü y. olamıyor. yönetmelikler açık!...

3/ A alanı, Lisans mezunu, benzer/yakın olmayan B alanında Yüksek Lisans/Dr. yapabilir...

Ancak, A alanında 'Akademik kadro ilanına' başvuramaz.

Böyle bir başvuru 'şartları sağlamıyor' gerekçesiyle reddedilmelidir...'

Reddetmeyip, işlem yapan kişi(ler) suçludur.

YÖK yönetmeliği 6. madde 4. fıkra 'yükseköğretim kurumları, bu yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında 'Lisans Mezuniyet' ve 'Lisansüstü Mezuniyet' alanları dışında adayı tanımlayan 'Özel Şartlar' koyamazlar.'

4/ Akademisyenler, yeni/cafcaflı kelimeleri çok seviyor ve karşılığını bilmeden kullanıyorlar. Bu yanlış, bildirilerde kullanılan cümlelerden anlaşılıyor.

a) 'Disiplinlerarası' çalışma, en az iki bilimle ilgili bir projede 'ortak konular' arasında bağ kurmak, ortak araştırmalar yapmak, bilgi ve onu tamamlayıcı ögeleri açık fikirlilikle ortaya koymaktır, gerekli becerilerin birlikteliğini sağlamaktır.

Müzik+ Fizik + Edebiyat+ Halkbilim v.b

b) 'Multidisipliner' çalışma, en az iki bilimle ilgili ortak bir projede bir arada ama birbirleriyle bağ kurmadan, farklı yaklaşımlarla bağımsız çalışılması, her disiplinin farklı bir hedefinin olması, herkesin kendi alanından sorumlu olmasıdır.

Moleküler Tıp AD, Afet Yönetimi AD v.b.

5/ 'Yabancı Uyruklu' olup, bir-iki yıl aralıklarla sözleşmeli çalıştırılan akademisyenlere idari görev verilemez...

Kadro karşılığı, 'TİP Sözleşmesi' ile çalışan Devlet Konservatuarları Sanatçı Öğr. Elemanları ise 'devamlı statüde' oldukları için, 2547 Teşkilat Kan. göre, her türlü idari görevlerde yer alabilmektedir.

Bu nedenle, TİP ile yabancı uyruklu sözleşmesi karıştırılmamalıdır.

6/ Dr.Öğr.Ü yesi bir KADRO, Doç. bir UNVANDIR.

Mart 2018 de çıkarılan tenakuzlu 7100sy,yasa ile kadro ihdas edilen Dr.Arş.Gör.lerin, Dr.Öğr.Ü y. kadrosuna atanıncaya kadar derse girebilmeleri ve ücret alabilmeleri yönetim kurulu kararı olsa da engellenmiştir.' Bu, gelişmekte olan üniversiteleri zora sokmakta, yönetmelikleri bir şekilde aşmaya sevk etmektedir. Düzeltilmelidir.

7/ Akademisyen hangi kadroda görev yaparsa yapsın, 2547 sayılı Kan. 24. mad. kapsamında Doç. unvanını aldığında, görev ve sorumlulukları yerine getirmek şartıyla, Doç. liğin her türlü Akademik Haklarından &ndash maaş ve ücret dışında- yararlanır. Ve, Prof. İçin istenen 5 yıl süresi başlar.

Ancak, bu madde rektörlerin, bazı akademisyenlere Doç. kadrosunu vermemesi için kullanılmamalıdır.

Yöneticiler, akademisyenlerin özlük hakları ile uğraşmamalı, hak ihlallerine sebep olmamalıdır.

8/ MYO larda, YÖK çe belirlenen uzmanlık alanlarına KADROLU atanacaklarda, alanda 'Tezli Yüksek Lisans' derecesine sahip olmak , ya da alan lisans mezunu' olup, en az '2 yıl tecrübe sahibi olmak şartı aranır.'

Tezsiz Y.L. derecesi geçerli değildir.

9/ Ü lkemize önemli hizmetler yapmış, ancak akademide görev almamış Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Bürokrat, Sanat-İş-Kültür insanı v.b. 'Fahri Dr.' unvanı verilmesi yararlıdır, ah de vefadır.

Ancak, unvanlı bir akademisyene, rektöre v.b. 'Fahri Dr.' verilmesi yerine başka bir şıklık düşünülmelidir. Fahri Dr./Fahri Prof. unvanı Ü niversite Senatosu ve Yönetim Kurulu kararı ile verilir ve günlük hayatta kesinlikle kullanılamaz!..