Moldova Savunma Bakanlığı, 9 Mayıs'ta Amerikan komutanlığının liderliğinde geniş çaplı askeri tatbikatlar Swift Response 2024'ü duyurdu. Rus haber ajansı RIA Novosti’nin bildirdiğine göre, Bakanlığın basın servisinin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“9-16 Mayıs tarihleri arasında Swift Response 2024 tatbikatı, Avrupa ve Afrika'daki Amerikan komutanlığının öncülüğünde cumhuriyet topraklarında gerçekleştirilecek.”

İsrail'in 223 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 272'ye çıktı İsrail'in 223 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 272'ye çıktı

Tatbikatlarda Moldova motorlu piyade tugayına bağlı 400 askeri personel, Ulusal Ordu'ya bağlı Özel Kuvvetler Taburu ve 82'nci ABD Hava İndirme Tümeni'ne bağlı askeri personelin görev alacağı belirtilirken 2 adet Amerikan C-130 Hercules uçağı da yer alacak.

SSCB'nin dağılmasının ardından Moldova, 1994'ten bu yana bireysel ortaklık planı kapsamında NATO ile işbirliği yapıyor.

Moldova  Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun partisi olan Eylem ve Dayanışma Partisi'nin iktidara gelmesinin ardından ülkede, ABD, İngiltere , Almanya ve Romanya'dan askeri personelin katılımıyla sık sık tatbikatlar yapılmaya başlanması dikkat çekiyor.

Moldova Savunma Bakanlığı temsilcileri ülkelerinin savunma kabiliyetini güçlendirme ve bunun için gerekli silahları edinme niyetlerini açıkladılar. Cumhurbaşkanı Sandu’nun ülkenin savunmasını güçlendirmeye yardımcı olacağı için NATO ile yakınlaşmadan yana bir tavır almasıyla biliniyor.

Kremlin’e göre ise Moldova, Rusya'ya düşman bir ülke haline gelmeye çalışıyor. Rus Dışişleri Bakanlığı, Moldova’ya çatışmacı söylemleri durdurma çağrısı yapmıştı. Bakanlık, Moskova'nın Moldova ile dostane ilişkiler kurmaya kararlı olduğunu ve Batı'nın bu ülkeyi Rusya karşıtı amaçlarla kullanması gerçeğinden hoşlanmadığına işaret etmişti.

Muhabir: MEHMET POYRAZ