ABD, Ukrayna'nın uzun bir süredir talep ettiği uzun menzilli balistik füzelerin teslimatının gizlice Kiev'e gerçekleştirildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, uzun menzilli füzelerin teslimatının Ukrayna'nın talebi üzerine açıklanmadığını ve gizlilik içinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Patel, Başkan Joe Biden'ın emriyle Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) adı verilen uzun menzilli füzelerin teslim edildiğini, ancak Ukrayna'nın talebi üzerine bu sevkiyatı duyurmadıklarını belirtti.

Füzeler Ukrayna'da

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Şubat ayında Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya ATACMS gönderilmesi talimatını verdiğini aktardı. Patel, füzelerin mart ayında açıklanan askeri yardım paketinin bir parçası olarak gönderilmeye başlandığını ve bu ay Ukrayna'ya ulaştığını belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da gazetecilere yaptığı açıklamada, teslimatların "Rusya'nın Kuzey Kore'den balistik füze satın alıp Ukrayna'ya karşı kullanmasının ve sivil altyapıya yönelik saldırıların artmasının" ardından yapıldığını ifade etti.

Hamas, savaşın "koşulsuz" sona ermesini istiyor Hamas, savaşın "koşulsuz" sona ermesini istiyor

Hedefleri 300 km'den vuruyor!

ATACMS füzeleri, 300 kilometre mesafedeki hedeflere ulaşabilme yeteneğine sahip.

ABD yönetimi, 12 Mart'ta Kiev'e 300 milyon dolarlık "acil askeri yardım" paketinin gönderileceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Biden, dün Ukrayna için 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini imzaladıktan sonra Kiev'e yardım sevkiyatının hızla gerçekleştirileceğini ifade etti.

Kremlin'den uyarı!

Kremlin, Kiev'in ABD'den alacağı uzun menzilli füzelerin Rusya'nın iç bölgelerine daha derin saldırılara izin vermesi durumunda, Rusya'nın Ukrayna içindeki "tampon bölgesini" genişletebileceği uyarısında bulunmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Çatışma bölgesindeki durum oldukça anlamlı ve net. Ancak, hazırlanan yeni silah sevkiyatlarının tümünün cephedeki durumu değiştirmeyeceğini söylemekten bıkmıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA