2024 Zekat Rehberi: Zekat Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Verilir?

Zekat, İslam’ın beş temel sütunundan biri olan ve zenginlik seviyesine ulaşan Müslümanların yoksullara yardım etmek için belirli bir oranda mal vermelerini gerektiren bir ibadettir. 2024 yılında zekatın ne zaman ve kimlere verileceği konusunda merak edilenler haberimizde.

Zekatın Şartları Nelerdir?

Zekatın farz olması için, kişinin malının belli bir miktara (nisap) ulaşması, üretken veya artıcı nitelikte olması, üzerinden bir yıl geçmiş olması ve temel ihtiyaçlardan ve borçlardan fazla olması gerekir. Nisap, zekatın farz olması için esas alınan zenginlik seviyesidir. 2024 yılında nisap miktarı, 80,18 gram altın veya bunun karşılığı para olarak belirlenmiştir.

Adanalı muhtar mahalleli kaynaşsın istedi "Aşıklar Şöleni" düzenledi Adanalı muhtar mahalleli kaynaşsın istedi "Aşıklar Şöleni" düzenledi

Zekat Ne Zaman Verilir?

Zekat, senenin herhangi bir zamanında verilebilir. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi, nisap miktarı malın üzerinden bir sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Zekatın farz olduğu anda verilmesi gerekir; dolayısıyla belirli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur. Zekat vermekle yükümlü olanlar, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri gerekmektedir. Çünkü zekat bir kulluk borcu olduğu için, borçlar gibi bir an önce ödenmelidir.

Zekat Kimlere Verilmez?

Hanefî mezhebine göre, aşağıda sayılan kişilere zekat ve fitre verilmez:

  • Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşe,
  • Müslüman olmayanlara,
  • Zengine, yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.

Kaynak: HABER MERKEZİ