Bir yılı daha geride bıraktık. Umutlar, hedefler 2020`ye devroldu. NBA açısından 2019 yılını değerlendirecek olursak ilklerin yılı oldu diyebiliriz. İlk kez ABD dışından bir takım NBA şampiyonu oldu. Toronto Raptors, son beş yılın finalisti üçyılın da şampiyonu Golden State Warriors`u 4-2 mağlup ederek şampiyonluk kupasını Kanada`ya götürdü.

NBA tarihi açısından bir diğer ilk, transfer döneminde yaşandı. NBA yıldızları organize hareket ederek önce gidecekler takımları, bir ölçü de takımlar arasındaki güçdengesini belirlediler. Golden State Warriors`la iki şampiyonluk kazandıktan sonra 'sıra daha fazla para kazanmaya geldi' diyen Kevin Durant, yanına Boston Celtics`de aradığı ortamı bulamayan Kyrie Irving`i alarak Brooklyn Nets`in yolunu tuttu. İkili maaşlarından bir miktar indirime giderek yakın arkadaşları De Andre Jordan`ın 3 yıllık kontratla takıma katılmasını sağladı. Kariyerinde 2. kez playoffları televizyondan izlemek zorunda kalan LeBron James, Anthony Davis`i Pelicans`ın tüm direnmesine rağmen ikna ederek Lakers`a kazandırdı. Davis, Lakers dışında bir takıma takaslanması halinde sözleşmesinde kalan 1 yılı tamamlayarak takımdan ayrılacağını açıklayarak, kendisine talip olan diğer takımların caymasını sağladı. LeBron çağırdı, Davis istedi, Pelicans ne kadar dirense de ikili Lakers forması altında buluştu. Aynı şekilde Kawhi Leonard, kendisine talip olan Lakers`ı yedekte tutarak, Raptors ve Clippers`dan daha önce ikna ettiği Paul George`u almalarını istedi. Bu hamleyi yapan Clippers, iki yıldızı birden alarak şampiyonluk adayı oldu.

Gideceği takımı, kenti, beraber oynayacağı yıldızı belirliyor olma lüksünü sözleşmesi biten veya takımından umudu kesen diğer NBA yıldızlarının da kullanacağını düşünüyorum. Timberwolves yıldızı Karl Anthony Towns, yakın arkadaşı De Angelo Russell etkeniyle Golden State`i adres göstererek takasını isteyebilir. Önümüzdeki sezon serbest kalacak Giannis Antetokounmpo, şayet Bucks`la en azından bir NBA finali oynayamazsa takımdan ayrılabilir.

Gelelim NBA`deki Türklerin 2019 değerlendirmesine. Ersan İlyasova bildiğimiz gibi istikrarlı çizgisini sene boyu sürdürdü. 15 veya 20 dakika ne kadar süre verilirse, sayı, ribaunt, takımın ihtiyacı olan neyse, sırtı dönük oyun, üçsayı, orta mesafeden hücum, oyun neyi gerektiriyorsa onu yaparak ideal görev adamı rolünü sürdürdü. 2019`un ilk aylarını sakat geçiren ve NBA kariyeri bitme noktasına gelen Furkan Korkmaz ise yaz başında Sixers`dan aldığı 2. şansı iyi değerlendirdi. Kenardan gelerek 20 dakika süre alan Furkan, 8 sayı ile 2. beşin önemli ismi olarak rotasyona girdi. 97 doğumlu basketbolcumuz sakatlıklardan uzak durabilirse NBA`de kalıcı olabileceğini 2019 sonunda gösterdi. Diğer temsilcimiz Cedi Osman ise 2019`ın tamamını ilk 5 oyuncusu olarak geçirdi. Çok yönlü oyunuyla Cavaliers yönetiminin takdirini kazanan Cedi, sezon başında 4 yıllığına 30 milyon dolarlık sözleşmeye imza atarak 2020 yılına dolar milyoneri olarak girdi. 2019 yılını başarılı kapatan üçtemsilcimizin 2020 yılında da aynı çizgiyi sürdürmesi en büyük dileğimiz.